1) Wanneer is een product nieuw?
Een product is nieuw als het op de markt geïntroduceerd is na 1 januari 2019 of nog gelanceerd wordt in 2020 én nog niet eerder aan de Bio-Productverkiezing heeft deelgenomen. Het kan hierbij gaan om een nieuw product, een nieuwe productpresentatie zoals een geheel vernieuwde verpakking of een nieuwe toepassing van een bestaand product. De organisatie behoudt zich het recht voor om ingezonden producten te weigeren indien ze niet voldoen aan deze criteria.

2) Criteria voor deelname
Deelname is alleen mogelijk voor bedrijven met een SKAL certificering die een nieuw biologisch product voor consumenten op de markt brengen of reeds hebben gebracht. De deelnemer kan alleen producten inschrijven waarvan hij óf de producent is óf de verkoper / importeur. Deelnemers mogen meerdere producten inzenden (max 5). Er mag maximaal 1 product per productlijn of productserie ingeschreven worden.

3) Inschrijving en inschrijfkosten
De kosten voor één product zijn € 325,- excl. BTW (€ 25,- inschrijfkosten en € 300,- deelnamekosten) [1]
Inschrijven voor de Bio-productverkiezing kan tot en met 11 december 2020 via https://www.bioproductvanhetjaar.nl/product-aanmelden/

4) Presentatie
Elk deelnemend product komt op de stemwebsite, met een foto, een omschrijving van maximaal 50 woorden, uw bedrijfsnaam en link naar uw website (indien gewenst). Daarnaast ontvangt elke deelnemer een digitale banner met ‘deelnemer aan de Bio-productverkiezing 2021’ voor op uw website, social media of e-mailhandtekening, met een link naar de stempagina.
Ook wordt elk deelnemend product benoemd in een advertentie over de verkiezing in FoodPersonality Magazine. En de organisatie zorgt voor zichtbaarheid van de verkiezing bij zowel retail als consument. [2]

5) Terugtrekken van deelname
Terugtrekken van producten is alleen schriftelijk mogelijk vóór 11 december 2020. In dat geval betaalt u wel de inschrijfkosten à € 25,-, maar worden de deelnamekosten retour gestort. Deelnemers die zich na die datum terugtrekken, ontvangen geen geld retour.

6) Stemprocedure
Dit jaar wordt de keuze voor het ‘Bio-product van 2021’ gemaakt door middel van stemmen van het publiek én door een vakjury. Nadat de inschrijvingsperiode is gesloten, zullen FoodPersonality en Bionext via diverse kanalen consumenten oproepen om te stemmen op hun favoriete product. Uit die stemming komt een top 5 van favoriete producten. Tijdens de BioKennisWeek zal deze top 5 een pitch mogen geven voor de vakjury en alle bezoekers van dit online event. De vakjury kiest de winnaars. Naast de jury-prijzen komt er ook een publieksprijs.

7) Prijzen
De winnaar mag zich een jaar lang ‘Bio-product van 2021’ noemen! De eerste, tweede en derde prijs ontvangen bovendien een prijs die extra zichtbaarheid oplevert bij hun doelgroep (inkopers in gangbare retail of biologische winkels).
Bionext zorgt daarnaast voor exposure in de vorm van een landelijk persbericht na de uitreiking, een digitale toolkit met banners, social media templates en een lokaal persbericht dat u zelf kunt inzetten.
Bij de volgende Bio-beurs worden de winnaars meegenomen in de berichtgeving over de nieuwe productverkiezing. De jury behoudt zich het recht voor om zonder opgaaf van redenen geen winnaar aan te wijzen.

8) Belangrijke data

  • 11 december 2020: Deadline inschrijving
  • Uiterlijk 17 december 2020: Beoordeling: voldoen de inzendingen aan de voorwaarden?
  • 18 december – 17 januari: Online stemmen
  • 21 januari: Prijsuitreiking

Inschrijfformulier
Inschrijven voor de Bio-productverkiezing kan tot en met 11 december 2020 via dit aanmeldformulier

———-

[1] Leden van bij Bionext aangesloten organisaties ontvangen € 25,- korting en betalen maar € 300,-.

[2] Andere jaren was er een presentatiemogelijkheid op de Bio-beurs, maar de Bio-beurs gaat in 2021 niet door vanwege de Covid-situatie. Op dit moment onderzoeken we de alternatieve presentatiemogelijkheden. De precieze invulling is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Covid19